29 Temmuz 2013 Pazartesi

Yeşilin ve Doğanın Önemi


Yeşil doğa ile bütünleşmiş bir renktir. Birbirini çağrıştıran yeşil ve doğa, insan için tartışılamayacak derecede öneme sahiptir. İnsanın temel gereksinimleri olan solunum ve tüketim yeşilden yani doğadan sağlanır. Daha bunların yanında sayılamayacak kadar faydası olan doğayı, insanlar korumak yerine büyük zararlar verebiliyor. Kesilen ağaçlar, ihmalkarlıkla gelen orman yangınları ve sorumsuz fabrikalar insanların doğaya verdiği temel zararlardır. Özellikle de yeni yaşam alanları oluşturmak veya yaşam alanlarını genişletmek amaçlı kesilen ağaçlar, sadece bugünün insanlarını değil yarının toplum fertlerini de derinden etkilemektedir. Kesin bir ağaç değil, gelecek nesillerden bir parçadır.

Gün geçtikçe insanlar doğadan, yeşil alandan yani kırsaldan şehre akın akın taşınmaktadır. Doğallığı yok eden sanayi faaliyetleri bunun temelidir. Şehre olan göç akımları insanların yaş ortalamasını da düşürmektedir. Bilimsel olarak da açıklanabilen yaş ortalamalarındaki temel sebep şehir merkezlerine olan göçlerdir. Göç eden insanlar gerisinde sadece evlerini tarlalarını değil, doğayı ve doğallığı terk etmiştir. Temiz havayı, doğal besinleri gerisinde bırakarak şehre hapsolan insanların, yaşamları kısaldığı gibi sağlık açısından da ciddi zararlar görmektedir. Şehir merkezlerinin oksijenden yoksun havası, solunum yolu hastalıklarının temelidir. Oysaki doğada bu hastalıklar ortaya çıkmamakta, çıktığı gibi temiz havayla yok olup gitmektedir.

Günümüzün en büyük problemlerinden birisi de küresel ısınmadır. Sanayi faaliyetlerinin artması ve buna paralel olarak orman alanlarının tahribi küresel ısınmanın temel sebepleridir. Küresel ısınma özellikle de sanayi inkılabından sonra kendini iyiden iyiye hissettirmiştir. Küresel ısınmanın dünyanın sonunu, insan ölümlerini getireceği konusunda kaygılar vardır. Küresel ısınmaya karşı en büyük silahlarda doğa ve yeşildir. Yeşilin gücü küresel ısınmaya karşı gelebilecek tek mutlak güçtür. Küresel ısınmanın daha farklı boyutlara ulaşmasını engellemek yeşillendirme çalışmalarıyla mümkündür. Doğa, dünyayı insan için yaşanabilir hale getiren dengeyi sağlar. Onu korumak ve daha da ilerletmek insanların bir vazifesidir aslında. Bir ağaçtan bir çiçeğe kadar doğayı korumak gerekir.

1 yorum:

  1. Ben blogunuza sevdi! Çok iyi ve benim iki tutkular vardır çiçek ve çiçekler, hakkında çok şey anlatıyor

    YanıtlaSil