25 Temmuz 2013 Perşembe

Kaktüs Çiçeği ve Faydaları



Bu bitkinin ismi Yunancada “dikenli bitki “ anlamına gelen “kaktos” kelimesinden gelmektedir. Cactaceae ailesinin bir türü olan bu çiçek türünün anavatanı Amerika kıtasıdır. Bu bitkinin yaprakları neredeyse hiç yoktur, onun yerine gövdesinde bir iğne şeklinde dikenleri vardır. Gövdesi ise basit silindir şeklinde, yeşil renkli ve hafif yumuşaktır.

Bu çiçek türünün
Peireskioideae ( ince uzun yapraklı kaktüsler )
Opuntioideae ( yassı kaktüsler )
Ceroideae ( top şeklinde kaktüsler )

olmak üzere 3 alt türü vardır.

Bu çiçekler sıcak, kuru ve ışıklı ortamı çok severler. Tohumla ve aşı yöntemiyle çoğalabilirler. Tohumlar üreyebilmesi için yaklaşık 1 sene beklemesi lazım. Bu bitkinin ilginç bir tarafı ise çöl yaşamına ayak uydurmak için kendini adapte etmiştir. Peki, nasıl adapte olmuş? Hemen anlatalım:

Bu bitki suyu gövdesinde toplayarak susuz kaldığı zaman buradan kullanır. Çölde hayatta kalmasının en önemli sebebi de budur. Ama kaktüsler bildiğiniz gibi çölde yaşamazlar, sadece çölde en çok dayanabilen bitkilerdir. Yani kaktüsün de yaşaması için az çok her canlı gibi suya ihtiyacı vardır.

Kaktüs çiçeği bildiğiniz gibi evlerde de süs veya hobi amaçlı bakılabilir. Peki, evimizde kaktüs bitkisini nasıl bakabiliriz ve nelere dikkat etmeliyiz?

Bu bitkiyi yetiştirmesi sandığınız kadar zor değildir. Zaman zaman sulamanız yeterlidir ancak uzun süre sulamazsanız kaktüs bitkiniz uykuya geçecektir bu da bitkinizin gelişmesini durdurması demektir. Eğer bitkinizin uykuya geçmesini istemiyorsanız zaman zaman sulamanız gerekmektedir. Eğer evinizde bu tür bir çiçek besleyecekseniz Stenocactusmulticostatus olan türünü size önerebiliriz. Bir de kaktüslerin meyveli türleri de vardır. Kaktüsün meyvesi kırmızı renkli ve etrafında ince dikenler barındırır. Tadı ise yumuşak ve hafif mayhoş tatlı bir tadı vardır. Halk arasında da dikenli incir olarak bilinmektedir ve kabızlık, sindirim sistemi gibi hastalıklarda da yararı olduğu bilinmektedir.

Günümüzde kaktüs çiçeğinin teknolojik cihazların yaydığı radyasyonu emici bir özelliğinin olduğu söylenmektedir. Tabii bu bilimsel bir gerçek mi, yoksa halk arasında bir söylenti mi biz de net olarak bilmiyoruz. Ancak sürekli bilgisayar başında oturuyorsak, monitörümüzün yanına çiçekçi den alacağımız ufak bir kaktüs koymanın faydası olacaktır. Faydası olmasa bile zararı olmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder