23 Temmuz 2013 Salı

Lale Çiçeğinin Anlamı

Bugün sizlere Türk edebiyatında birçok şiire ve yazıya konu olmuş Lale çiçeği hakkında bilgi vermek istiyorum. Aslında Lalenin anlamı ile ilgili bir yazı diye başladım bu yazıya ama bakalım yazı bizi nereye götürecek. 

Osmanlı Devleti'nde koskoca bir döneme adını veren -Lale Devri- bu çiçek bugünlerde sadece bir televizyon kanalının dizisinin adı -Lale Devri- olarak yaşıyor. Oysa Lale, Lale yetiştiriciliği bizim çiçekçilik tarihimizde önemli bir yerde. 

Lale insana müthiş derecede rahatlık veren bir çiçektir. Lale zarif ve asil bir çiçektir. Öyle her yerde yetişmez. Çok kısa bir süreliğine senede bir kez açar. Aşkı temsil eder. Bir kadehtir lale, anlamı sonsuzluktur… Lale’nin çiçekleri parlak olur ve hayat, aşk ve ölümsüzlük sembolü olarak bilinir. Lale mağrurdur. Mukayese kabul etmez. Lale gururlu çiçek olarak adlandırılır. Duruşuyla renkleriyle gerçekten harika bir çiçektir. İnsanın ruhuna hitap eder laleler. Lalenin yaklaşık bir buçuk aylık ömrü vardır.

Lalenin yaprakları ten gibidir. (genellikle sevgilinin teni) öpülür okşanır. Lale bazen sevgili yanınızda yokken bakıp sevgili yerine koyduğunuzdur. Lale bir şarap kadehidir. Hüzne, efkara, derde ve neşeye; her şeye iyi gelir.
Eskiden kokarmış ama artık öküz gibi laleler kokmuyorlar bile.!




Kırmızı Lale: Aşkımı itiraf etmek istiyorum.
Alacalı Lale: Gözlerin çok güzel.
Sarı Lale: Umutsuz aşkı ifade eder. 
Pembe Lale: Anlayışı ifade eder.
Mor Lale: Sana ilk görüşte aşık oldum.! 
Beyaz Lale: Saflık ve temizliği ifade eder.

Cansu Dmrshn 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder